bip
O dyscyplinie
Boks pojawił się już w programie igrzysk w starożytnej Grecji. Statyczne bijatyki dwóch zawodników były bardzo brutalne i często kończyły się śmiercią. Walki te, bez żadnych określonych reguł, niewiele miały wspólnego ze sportem, jaki narodził się w roku 1719. Wówczas to Amerykanin James Figg założył przy Tottenham Court Road w Londynie "akademię" boksu. Figg został też pierwszym mistrzem bokserskim w historii.

Walki w tamtym czasie odbywały się na gołe pięści i bez żadnych określonych reguł. Brytyjczyk Jack Broughton, który w 1730 roku zastąpił Figga, przez 18 lat zachował mistrzowski tytuł i jako pierwszy skodyfikował zasady tego sportu. Wstrząśnięty śmiercią na ringu jednego ze swych przeciwników, George´a Stevensona, sformułował i wprowadził w życie zbiór zasad znany jako Broughton´s Rules. Rękawice, dziś podstawowy atrybut boksera, pojawiły się dopiero w roku 1881. W roku 1916 podjęto ważną decyzję o ograniczeniu oficjalnych walk o mistrzostwo do 15 rund po trzy minuty każda, z jednominutowymi przerwami. W przypadku amatorów formułę ograniczono do trzech rund trzyminutowych.

Jako sport amatorski boks zajmuje specjalne miejsce w olimpijskiej tradycji, pojawił się bowiem w programie już w 1904 roku, na igrzyskach w Saint Louis, a nieobecny był tylko raz, w roku 1912 (ze względu na zakaz uprawiania tego sportu w Szwecji). Powrócił na kolejnej olimpiadzie w Antwerpii (1920). W 1946 roku powstało Międzynarodowe Stowarzyszenie Boksu Amatorskiego (AIBA). Obecnie liczy ono 186 członków i od 1974 roku organizuje mistrzostwa świata. Nawet jeśli boks nie jest zaliczany do najważniejszych dyscyplin olimpijskich, zajmuje w ruchu olimpijskim szczególne miejsce.

Kategorie wagowe w boksie amatorskim
  • kategoria papierowa: do 48 kg
  • kategoria musza: do 51 kg
  • kategoria kogucia: do 54 kg
  • kategoria piórkowa: do 57 kg
  • kategoria lekka: do 60 kg
  • kategoria lekkopółśrednia: do 64 kg
  • kategoria półśrednia: do 69 kg
  • kategoria średnia: do 75 kg
  • kategoria półciężka: do 81 kg
  • kategoria ciężka: do 91 kg
  • kategoria superciężka: powyżej 91 kg
Kategorie wagowe w boksie zawodowym
  • kategoria słomkowa (Strawweight): do 105 funtów (do 47,627 kg)
  • kategoria junior musza/lekko musza (Lt. Flyweight): do 108 funtów (do 48,998 kg)
  • kategoria musza (Flyweight): do 112 funtów (do 50,820 kg)
  • kategoria junior kogucia/super musza (Superflyweight): do 115 funtów (do 52,163 kg)
  • kategoria kogucia (Bantamweight): do 118 funtów (do 52,524 kg)
  • kategoria junior piórkowa/super kogucia (Superbantamweight): do 122 funtów (do 55,338 kg)
  • kategoria piórkowa (Featherweight): do 126 funtów (do 57,153 kg)
  • kategoria junior lekka/super piórkowa (Superfeatherweight): do 130 funtów (do 58,967 kg)
  • kategoria lekka (Lightweight): do 135 funtów (do 61,235 kg)
  • kategoria junior półśrednia/lekkopółśrednia (Lightwelterweight): do 140 funtów (do 63,503 kg)
  • kategoria półśrednia (Welterweight): do 147 funtów (do 66,678 kg)
  • kategoria junior średnia/super półśrednia (Superwelterweight): do 154 funtów (do 69,853 kg)
  • kategoria średnia (Middleweight): do 160 funtów (do 72,575 kg)
  • kategoria super średnia (Supermiddleweight): do 168 funtów (do 76,204 kg)
  • kategoria półciężka (Lt. Heavyweight): do 175 funtów (do 79,379 kg)
  • kategoria junior ciężka/lekkociężka (Cruiserweight): do 200 funtów (do 90,719 kg)
  • kategoria ciężka (Heavyweight): ponad 200 funtów (ponad 90.719 kg)